divendres, 27 d’octubre del 2017

Que saps dels medicaments?

Els medicaments són substàncies que tenen propietats per prevenir, diagnosticar, tractar, alleujar o curar tot tipus de malalties. Poden estar preparats de diferents maneres: en forma de pastilles, xarop, supositoris, injectables, pomades… Les diferents maneres e presentació s’anomenen formes farmacèutiques.
L'efecte medicinal prové dels principis actius que contenen. Aquests components, d’acció preventiva o curativa, sovint van acompanyats d’altres substàncies inactives, els excipients, que no tenen cap efecte terapèutic però fan que el medicament es conservi en bon estat i faciliten l’alliberament de les substàncies medicinals a l’organisme.


Com puc saber quin medicament estic prenent?

Abans de prendre un medicament, hem de preguntar al metge que ens l'hagi prescrit o al farmacèutic per què i com l’hem de prendre.
Tanmateix, a la capsa del medicament o al prospecte es proporciona informació que pot ajudar a comprendre què estem prenent i com podem utilitzar o conservar el medicament.
A més, al Canal Salut hi ha a disposició de tothom un Cercador de Medicaments amb informació senzilla i comprensible sobre la indicació i la forma de prendre'ls.

Quina informació puc trobar a la capsa? 
A part del nom comercial, podem trobar el principi actiu, els excipients, el laboratori fabricant, el lot etc. També podem trobar una sèrie de símbols:

I què son els medicaments genèrics?
Els medicaments genèrics (identificats amb les sigles EFG, Equivalent Farmacèutic Genèric) tenen la mateixa qualitat, seguretat i eficàcia que els seus equivalents de marques comercials.
A més, són bioequivalents, és a dir, idèntics en composició i forma farmacèutica als medicaments amb marca comercial.
En definitiva, només canvia el nom, l’etiquetatge i el preu. Aquest és inferior perquè la seva patent ja ha caducat i això permet que es puguin fabricar i comercialitzar amb un cost menor (sense despeses de recerca, desenvolupament o promoció).

Són iguals en…

  • Composició. Els genèrics presenten la mateixa composició (en qualitat i quantitat) de principis actius i la mateixa forma farmacèutica (pastilles, xarop, supositoris…) que els seus equivalents amb marca comercial.
  • Seguretat i eficàcia. Els medicaments genèrics són sotmesos a la mateixa normativa i controls de qualitat que els seus equivalents comercials. 

Són diferents en...


  • Nom. Els medicaments genèrics s’identifiquen majoritàriament amb el nom del seu principi actiu o component. Per exemple, “Paracetamol” seria el medicament genèric i Gelocatil®, Termalgin®o Apiretal®, els equivalents amb marca comercial.
  • Etiquetatge. Els genèrics porten acompanyant al nom les sigles EFG (Equivalent Farmacèutic Genèric) al seu embalatge.

Font: Canal Salut

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada